ponedeljek, 12. oktober 2015

Kaj lahko VSAKDO izmed nas stori za dosego odprave izkoriščanja živali

Ok. Po tem, ko ste prebrali pretekle blog objave na http://leonkralj.blogspot.si/ ter spoznali neupravičenost izkoriščanja živali, priznavate, da je nedopustno živalim povzročati "nepotrebno" trpljenje in bi radi storili "nekaj" v zvezi s tem. Strinjate se, da ljudje z živalmi, ki jih nameravamo jesti ali se oblačiti v njihove kože, ravnamo grozljivo. Odločeni ste pripomoči k izboljšanju položaja živali in se sprašujete kaj je tisto "nekaj", kar lahko tudi SAMI storite v tej smeri.   

Odgovor je preprost:

NAJPOMEMBNEJŠE "NEKAJ", KAR LAHKO STORITE JE, DA POSTANETE VEGAN. 

  • Veganstvo ni le stvar prehrane ali načina življenja. Veganstvo je stvar temeljne pravičnosti. Veganstvo je vaš osebni izraz sprejetja abolicionizma. Je osebni izraz zavrnitve sodelovanja v zatiranju nemočnih.
  • Če ste vegan, to v praktičnem smislu pomeni, da ne jeste nobenih živil živalskega izvora - mesa, rib, piščancev ali drugih ptic, mleka in mlečnih izdelkov, jajc in medu. Ker obstaja ogromno nadvse okusnih, raznolikih, zdravih rastlinskih jedi, receptov in prehranskih produktov (vse od najenostavnejših do ekstravagantnih), ni prav nobenega razloga za uporabo živali za našo hrano. Biti vegan tudi pomeni, da ne nosite krzna, usnja, volne ali svile in da ne uporabljate izdelkov, ki vsebujejo stranske proizvode iz živali ali ki so bili testirani na živalih.
  • Vsakdo, ki postane vegan, soustvarja zmanjševanje povpraševanja po živalskih proizvodih.
  • Postati vegan je nekaj, kar lahko vsak izmed nas stori tukaj in zdaj. Za to ni potrebno nobenih kampanj ali sprememb zakonodaje. To lahko preprosto storite sami in je popolnoma odvisno le od vas.
  • Postati vegan je zelo enostavno. Gre za to, da jemljemo živali resno in ne samo da govorimo, da jih jemljemo resno. Gre za spoznanje, da ne glede na zadovoljstvo ali užitek, ki vam ga nudi zrezek, sladoled ali nošenje usnjene jakne, to nikakor ne more upravičiti povzročanja bolečine, trpljenja in smrti živalim.
  • Odrekanje mesu ne zadostuje. Nobene moralne razlike ni med mesom na eni strani ter mlekom, mlečnimi izdelki, jajci ali drugimi živili živalskega izvora na drugi strani. Z živalmi, ki so uporabljene za mleko in jajca se ravna enako slabo in končajo v istih klavnicah kot živali, ki so rejene za meso. V kozarcu mleka, kepici sladoleda ali jajcu je prav toliko trpljenja in smrti kot v zrezku. Vsa živila živalskega izvora vsebujejo trpljenje, vsa vsebujejo smrt in vsa predstavljajo nepravičnost. 
  • Živali ali živalski proizvodi iz "proste reje" ali "humane reje" niso rešitev. Zaradi teh oznak si morda lahko olajšate slabo vest, vendar to nima prav nič opraviti z živalmi, ki jih izkoriščate.
  • Enako kot ne morete biti dosledno proti suženjstvu, če ste lastnik sužnjev, ne morete biti dosledno za odpravo živalskega suženjstva, če še naprej jeste, nosite ali uporabljate telesa živali in izdelke narejene iz živali.

IN KO POSTANETE VEGAN, ZAČNITE NA USTVARJALEN IN NENASILEN NAČIN IZOBRAŽEVATI DRUGE LJUDI OKOLI SEBE O VEGANSTVU IN JIM POJASNITE KAJ JE MOTIVIRALO VAS.

  • Za to, da pomagate doseči odpravo izkoriščanja živali, ne rabite donirati denarja, ne potrebujete nobenega članstva v organizaciji ali društvu za pravice živali, niti česarkoli drugega, kot zgolj vašo lastno odločitev.

  • Poskušajte vsak dan govoriti z vsaj enim človekom o veganstvu. Presenečeni boste, da je to mnogo lažje kot si mislite ter da so ljudje precej dovzetni (1,2,3,4,5). Priporočam, da preberete knjigo Etika v kuhinji (orig. Eat Like You Care), ki vsebuje obilo kvalitetnih in uporabnih informacij tako za nevegane kot tudi enostavno in tehtno argumentirano razlago številnih pomislekov, ki jih imajo ponavadi ljudje o veganstvu, in ki predstavljajo odlično orodje za učinkovito izvajanje aktivizma. Drugi dve nepogrešljivi knjigi sta Animal Rights: The Abolitionist Approach ter priročnik Advocate for Animals, ki vsebuje številne konkretne praktične primere iz vsakodnevnih situacij kako govoriti z ljudmi o veganstvu. Obiščite tudi spletne strani HowDoIGoVegan.com, AbolitionistApproach.com ter internationalvegan.org, ki ponujajo ogromno brezplačnega gradiva za uspešno zagovarjanje pravic živali, med drugim si lahko natisnete tudi letak na tej povezavi


IN ČE IMATE MOŽNOST, POSVOJITE ŽIVAL IN JI PONUDITE LJUBEČ DOM.


  • Obstaja na milijone živali, ki potrebujejo dom. V stiski so se znašle izključno zaradi nas - ljudi. Zato je naša dolžnost poskrbeti zanje, kar vključuje tudi sterilizacijo/kastracijo, saj nadaljevanje vzrejanja udomačenih živali ni moralno upravičeno. Ponudite ljubeči dom komurkoli lahko: psu, mački, kokoši, pujsu, želvi – ali kravi, ali kozi, ali piščancu – komurkoli. Posvojitev je najboljši način za združitev dobrega dela v prid živali z vnašanjem ljubezni v vaše življenje (ki jo prispeva posvojena žival).

Tako. To so tri najpomembnejše stvari, ki jih lahko naredi VSAK človek, če želi pomagati živalim ter prispevati k pravičnosti. 

Kot že rečeno, vse informacije o tem zakaj in kako postati vegan dobite na spletni strani 


Ni komentarjev:

Objavite komentar