nedelja, 11. september 2016

Aktivizem v praksi - 9.del: Pogovor o zdravju

Ko govorite z neveganom, se morate zavedati, da imate opravka z nekom, ki misli, da je uživanje živil živalskega izvora nekaj tako naravnega - in nujnega - kot dihanje zraka, zato se vaš poziv k veganstvu sliši tako bizarno, kot da mu svetujete naj preneha dihati!

To je eden od razlogov zakaj je pomembno imeti dovolj znanja o prehranskih vidikih veganstva, da ste lahko verodostojni pri vsebinski razpravi o tej tematiki.

Nekateri trdijo, da vsakršna razprava o zdravju pomeni zmanjševanje pomena etike v odnosu do živali. Takšno razmišljanje je napačno, saj to velja le v primeru, če bi prepričevali nekoga naj postane vegan izključno iz zdravstvenih razlogov. Govorim le o situaciji, ko nekdo omeni, da so živalske beljakovine nujno potrebne za zdravje. In to je nekaj povsem drugega.

Čeprav pojasnimo, da je zdrava veganska prehrana mnogo boljša za zdravje kot katerakoli druga alternativa, je smiselno nadaljevati z nečim takšnim kot: »Toda to ni bistveno. Bistvo je, da ni nobenih dokazov, da ne moreš biti zdrav na uravnoteženi veganski prehrani. Živila živalskega izvora niso potrebna.« In to je bistvo.

Če želite, da bodo začeli ljudje resno in  jasno razmišljati o moralnih vprašanjih, morajo najprej razumeti, da moralni imperativ veganstva v prevodu nikakor ne pomeni: »dolžan si to storiti, čeprav ti bo to v fizičnem smislu škodovalo«.

Izobrazite najprej sami sebe, zato da boste lahko izobraževali druge. Tukaj je primerno mesto za začetek.

Gary L. Francione
Board of Governors Distinguished Professor of Law, Rutgers University

Anna Charlton
Adjunct Professor of Law, Rutgers University

©2016 Gary L. Francione and Anna Charlton

Vse o veganstvu:  www.howdoigovegan.com  

******
Če še niste vegan, prosim postanite vegan. Veganstvo pomeni nenasilje. V prvi vrsti gre za nenasilje do drugih čutečih bitij, a tudi za nenasilje do Zemlje in do samega sebe.  

Če so živali moralno pomembne, potem veganstvo ni le ena izmed možnosti - je nuja. Vsaka organizacija, društvo ali posameznik, ki trdi, da pripada gibanju za pravice živali, mora zavzeti jasno stališče, da je veganstvo moralni imperativ

Prevod: Leon Kralj

    
Sorodne teme (kliknite na povezavo):




Ni komentarjev:

Objavite komentar