petek, 23. september 2016

Ne, etično veganstvo ni skrajnost

V etičnem veganstvu ni nič skrajnega.

V resnici je skrajnost jesti razpadajoča živalska trupla in izločke.

Skrajnost je imeti nekatere živali za družinske člane in istočasno zabadati jedilne vilice v trupla drugih živali.

Skrajnost je misliti, da je moralno sprejemljivo povzročati trpljenje in smrt drugim čutečim bitjem le zato, ker uživamo v okusu živalskih proizvodov ali zato, ker nam je všeč videz oblek, narejenih iz živali.

Skrajnost je reči, da se zavedamo, da zadajanje "nepotrebnega" trpljenja in smrti živalim ne more biti moralno opravičljivo, a potem vsakodnevno nadaljevati s popolnoma nepotrebnim izkoriščanjem živali.

Skrajnost je pretvarjati se, da se zavzemamo za mir, medtem pa ohranjati nasilje, trpljenje, mučenje in ubijanje kot sestavni del našega vsakdanjega življenja. 

Skrajnost je ostro kritizirati ljudi kot so Michael Vick, Mary Bale in Sarah Palin ter jih označevati za zlobneže, ob tem pa še naprej jesti, uporabljati in konzumirati živalske proizvode.

Skrajnost je reči, da nam je mar za živali in da so članice moralne skupnosti, a hkrati sponzorirati, podpirati, spodbujati in promovirati etikete na živilih živalskega izvora, ki označujejo meso in mlečne izdelke "srečno izkoriščanih" živali (glejte povezave: 1, 2, 3).

Skrajnost je prenehati jesti meso, a istočasno nadaljevati z uživanjem mlečnih izdelkov navkljub dejstvu, da ni popolnoma nobene moralne razlike med mesom, mlekom, mlečnimi izdelki in jajci (ali drugimi proizvodi živalskega izvora). V mlečnih izdelkih, jajcih, ribah itd. je ravno toliko trpljenja in smrti kot v mesu.

Skrajnost je uživati hrano, ki povzroča bolezni in uničevanje okolja.

Skrajnost je spodbujati naše otroke k ljubezni do živali in jih hkrati učiti, da lahko tiste, ki jih imajo radi, tudi prizadenejo. Otroke učimo, da je ljubezen združljiva z nasiljem, nadvlado in popredmetenjem drugega bitja. To je resnično skrajno in zelo žalostno.

Skrajnost je domišljati si, da bomo kdajkoli našli moralni kompas v odnosu do živali, dokler bodo živali na naših krožnikih, jedilnih mizah, na naših hrbtih in na nogah.

Ne, etično veganstvo ni nobena skrajnost. Skrajnost predstavlja ogromno drugih stvari, na katere sploh nismo pozorni.

Če še niste vegan, postanite vegan. Je zelo enostavno; boljše za vaše zdravje in za planet. A najpomembneje – je moralno pravilna odločitev.


Gary L. Francione
Professor, Rutgers University

© 2010 Gary L. Francione

Vse o tem zakaj in kako postati vegan:  www.howdoigovegan.com  

Prevod: Leon Kralj


Sorodne teme (kliknite na povezavo):
3. Vsi smo pasjeborci! (avtor Leon Kralj)



Ni komentarjev:

Objavite komentar