ponedeljek, 26. september 2016

Ponedeljek: vaša izbira


ali 



Kar naprej poslušamo welfariste [zagovornike "dobrobiti" živali; op.p.] govoriti, da bi morali promovirati vegetarijanstvo, zato ker naj bi večina današnjih veganov bila najprej vegetarijancev.

Kar naprej poslušamo welfariste govoriti, da če promoviramo meso "srečno" izkoriščanih živali in druge domnevno "srečne" živalske proizvode, bo to ljudi sčasoma pripeljalo do veganstva.

To je čisti nesmisel. Nobenih empiričnih dokazov ni, ki bi kazali na vzročno povezavo med katerokoli nevegansko situacijo in veganstvom.

Ali je sploh kakšno presenečenje, da so ljudje najprej vegetarijanci preden postanejo vegani oz. da jedo meso, mlečne izdelke ali jajca domnevno "srečno" izkoriščanih živali, preden postanejo vegani?

Vse organizacije/društva za živali namreč promovirajo vegetarijanstvo in "srečno" izkoriščanje živali. Nihče ne promovira veganstva kot nedvoumno moralno osnovo.  

Dolžni smo biti jasni, da če so živali moralno pomembne, potem smo zavezani k temu, da postanemo vegani. Če želi kdo, ki mu je mar za živali, storiti manj od tega, naj bo to njegova izbira in nikoli nekaj kar promoviramo mi.

Dopovedovati ljudem, da je vegetarijanstvo, uživanje mesa "srečnih" živali, akcija. "Brezmesni ponedeljek", "Veganstvo do 18.ure" ali "fleksibilno veganstvo" moralno sprejemljivo, bo le odložilo napredek in ne vodilo do njega.

****** 
Če še niste vegani, prosim postanite vegani. Veganstvo pomeni nenasilje. V prvi vrsti gre za nenasilje do drugih čutečih bitij, a tudi za nenasilje do Zemlje in do samega sebe. 


Gary L. Francione
Board of Governors Distinguished Professor of Law, Rutgers University

© 2014 Gary L. Francione

Vse o tem zakaj in kako postati vegan:  www.howdoigovegan.com  

Prevod: Leon Kralj


Sorodne teme (kliknite na povezavo):
5. Veg(etarij)anski piknik? (avtor Leon Kralj)



Ni komentarjev:

Objavite komentar