torek, 4. oktober 2016

Svetovni dan živali?

Danes je svetovni dan živali. V čem se ta dan razlikuje od ostalih dni v letu?

Poglejmo ...

Tudi danes, enako kot vse dni v letu, govorimo, da živali niso predmeti pač pa čuteča bitja, ki imajo moralno vrednost. Toda naša dejanja govorijo ravno nasprotno, saj jih v resnici obravnavamo izključno kot predmete brez moralne vrednosti: vsako leto namreč trpinčimo in ubijemo preko 70 milijard kopenskih in 1 bilijon morskih živali le zato, ker nam je všeč okus njihovih teles in izločkov.

Tudi danes, enako kot vse dni v letu, dajemo vedeti, da ni prav, če ljudje zadajajo trpljenje in smrti živalim po nepotrebnem, saj se ostro odzovemo vsakič, ko nekdo to počne. Toda 99,999% vsega trpljenja in smrti, ki ga mi zadajemo živalim, zadajemo povsem po nepotrebnem (nikomur namreč ni treba jesti mesa, mlečnih izdelkov ali jajc, da bi bil optimalno zdrav). 

Tudi danes, enako kot vse dni v letu, pozivamo k spoštovanju živali, a istočasno ohranjamo nedotaknjeno obstoječo diskriminatorno miselnost, ki zapoveduje popolno nadvlado nad njimi. 

Tudi danes, enako kot vse dni v letu, bodo številni domnevni "zagovorniki" pravic živali, tako v Sloveniji kot širom sveta, delili ljudem letake in jim lagali, da so lahko pravični v odnosu do živali že tako, da zmanjšajo svojo količino njihovega izkoriščanja, ali da "na poti do veganstva" postanejo najprej vegetarijanci, ali da naj za začetek uživajo bolj "humano", "prijazno", "sočutno" proizvedena živila živalskega izvora, ali pa jim bodo predstavljali zgrešeno idejo, da so nekatere oblike izkoriščanja živali (npr. za krzno, cirkuse, lov, poskuse na živalih, ipd.) bolj nemoralne od drugih, s čimer neobhodno promovirajo izkoriščanje živali. Tudi danes bodo "zagovorniki" pravic živali barantali z interesi živali. In tudi danes, enako kot vse dni v letu, bodo resnične potrebe, hotenja in želje živali spregledane. 

V čem se torej 4. oktober, Dan živali, sploh razlikuje od ostalih dni v letu? V ničemer. 

Biti pravičen v odnosu do živali lahko pomeni le eno: prenehati jih izkoriščati in postati vegan. Danes in vse preostale dni do konca življenja. Smo bodisi vegani bodisi izkoriščevalci živali. Tretja možnost ne obstaja.

Leon Kralj

Postati vegan je zelo enostavno, boljše za vaše zdravje, za okolje in predvsem - je moralno pravilna odločitev. Vse o tem zakaj in kako postati vegan, si lahko preberete tukaj: www.howdoigovegan.com

Sorodne teme (kliknite na povezavo):
2. Svetovni dan veganstva (avtor Leon Kralj)




Ni komentarjev:

Objavite komentar