ponedeljek, 2. januar 2017

Veganski ponedeljki?

4. januar, 2010 /avtor Gary L. Francione

Dragi kolegi:

Srečno novo leto.

Ostro nasprotujem ideji o "brezmesnem ponedeljku", o čemer sem v preteklosti že veliko pisal [glejte povezave na koncu; op.p.]. Vseeno pa bi želel deliti še nekaj kratkih misli na to temo.

Kot veste, zagovarjam veganstvo in menim, da bi moral sleherni aktivizem za pravice živali nujno vsebovati nenasilno, ustvarjalno izobraževanje ljudi o veganstvu kot moralni osnovi. Povedati moramo po resnici in dati jasno vedeti, da je postati vegan zelo enostavno in nekaj kar lahko vsi storijo že danes, ta trenutek, če želijo.

A če mi nekdo vseeno odvrne: »Saj bi rad postal vegan, toda tega prehoda res ne morem storiti takoj,« najprej vedno poskrbim, da sem karseda jasen, da uživanje nobenega živalskega proizvoda ni moralno opravičljivo, toda takšnim ljudem pogosto predlagam, naj za neko časovno obdobje postanejo vegani najprej za zajtrk, po nekem času nato še za kosilo in kasneje dodajo še veganske večerje. Nikoli jim ne svetujem naj jedo jajca "proste reje" ali meso "srečno izkoriščanih" živali.

Podobno, tistim ljudem, ki niso pripravljeni postati vegani takoj, a to želijo postati, predlagam, naj najprej poskusijo biti vegan za en dan in nato čez nekaj časa dodajo nov dan, itd., dokler vseh sedem dni v tednu ni veganskih.

V tem pogledu ne bi nasprotoval kampanji "Veganski ponedeljek" (ali kateri drugi dan v tednu), če bi bili aktivisti od tem karseda jasni, da pomeni to:
(1) razpoznanje moralnega imperativa, da ne moremo upravičiti uporabe živali;
(2) le en korak v smeri popolnega veganstva.

"Brezmesni ponedeljki" krepijo idejo, da se živalsko meso v moralnem smislu razlikuje od druge živalske hrane. Mnogi promovirajo "brezmesne ponedeljke" kot cilj sam po sebi za zmanjševanje okoljskih posledic uživanja mesa ali za izboljšanje zdravja, podobno zmanjševanju uživanja alkohola. Zaradi teh razlogov ne podpiram "Brezmesnih ponedeljkov".

A kampanjo "Veganski [dan]" bi podprl le, če bi bilo jasno rečeno, da gre za naše moralne dolžnosti do ne-človeških živali in če bi bil namen vsega skupaj nedvoumno predstavljen kot postopni korak k popolnemu veganstvu. Seveda nikakor ne nasprotujem opozarjanju na to, da živalski proizvodi škodujejo zdravju in imajo uničujoče posledice za okolje. Toda menim, da bi morala biti osrednja pozornost takega dneva usmerjena na moralni premislek glede uporabljanja živali [in ne na način ravnanja z njimi, kot to počno welfaristi; op.p.] ter na sporočanje, da se moramo pomikati proti temu, da postanemo vegani vse dni v življenju (in ne le ob ponedeljkih).  

Vsekakor pa ne smemo ob tem nikoli pozabiti naglašati dejstvo, da je postati vegan zelo enostavno in nekaj kar lahko čisto vsak stori ta trenutek ter tako udejanji pozitiven in pomemben korak v smeri nenasilja.

"Veganski [dan]" bi v primerjavi z "brezmesnim" imel vsaj to prednost, da ne bi krepil zmotno predstavo, da obstaja moralna razlika med mesom in ostalimi živalskimi proizvodi.


Gary L. Francione
© 2010 Gary L. Francione
  
Prevod: Leon Kralj


******
Če še niste vegan, prosim postanite vegan. Veganstvo pomeni nenasilje. V prvi vrsti gre za nenasilje do drugih čutečih bitij, a tudi za nenasilje do Zemlje in do samega sebe.

Če ste že vegan, potem izobražujte ostale ljudi o veganstvu. Toda najprej izobrazite sami sebe. Tukaj je povezava z informacijami, ki vam bodo pomagale kako začeti: 

Če imajo živali moralno vrednost (če niso zgolj predmeti), potem veganstvo ni le ena izmed možnosti - je nuja. Vsaka organizacija, društvo ali posameznik, ki trdi, da pripada gibanju za pravice živali, mora zavzeti jasno stališče, da je veganstvo moralni imperativ

Vse o tem zakaj in kako postati vegan:  www.howdoigovegan.com   

Sorodne teme (kliknite na povezavo):
7. Veg(etarij)anski piknik? (avtor Leon Kralj)




Ni komentarjev:

Objavite komentar