petek, 17. februar 2017

"Humana" in "sočutna" pedofilija

11. november, 2010 /avtor Gary L. Francione

Že vrsto let podajam argument, da če izkoriščanje živali ne more biti moralno opravičljivo (in menim, da ne more biti), potem bi morali prenehati z našo neposredno udeležbo v izkoriščanju živali na osebni ravni s tem, da postanemo vegani, ter na družbeni ravni zagovarjati odpravo in ne reguliranje izkoriščanja živali. To med drugim utemeljujem s tem, da če na primer opredelimo pedofilijo kot nemoralno, potem navkljub dejstvu, da je zlorabljanje otrok v naši družbi zelo razširjeno, nikoli ne bi zagovarjali "humane" pedofilije. In ravno tako ne bi nikoli smeli zagovarjati "humanega" izkoriščanja živali. Če je izkoriščanje živali moralno neopravičljivo, moramo dati to tudi jasno vedeti. (Poleg tega dokazujem tudi, da reforme za dobrobit živali – t.i. welfare reforme – v praktičnem smislu ne le, da ne učinkujejo, pač pa so celo kontraproduktivne).

Tako da sem prav z zanimanjem spremljal novico o ogorčenem odzivu javnosti na reklamo spletne strani Amazon.com za e-knjigo z naslovom The Pedophile’s Guide to Love and Pleasure: A Child-Lover’s Code of Conduct [Pedofilski vodič do ljubezni in užitka: Pravila obnašanja ljubiteljev otrok; op.p.], ki jo avtor opisuje kot "poskus narediti pedofilske situacije varnejše za tiste mladoletnike, ki se znajdejo v njih, tako da se določijo pravila, ki jih morajo ob tem upoštevati odrasli." CNN poroča:

E-knjiga, ki se prodaja na Amazon.com in ki očitno brani pedofilijo, je zanetila na stotine komentarjev jeznih uporabnikov in groženj z bojkotom spletnega dobavitelja, če le-ta ne umakne knjige.
 
Skoraj 1700 uporabnikov, ki so do 21.40. ure oddali svoj komentar, je ostro obsodilo objavo knjige in priseglo k bojkotu Amazona, dokler je le-ta ne odstrani s spletne strani. Ustanovljeni sta bili že najmanj dve Facebook strani, posvečeni pozivanju k bojkotu Amazona zaradi te knjige.


Amazon.com je zaradi ogorčenja javnosti nehal prodajati knjigo.

Reakcija javnosti na to knjigo pritrjuje mojemu argumentu: čeprav vsi vemo, da je pedofilija čedalje pogostejši pojav v družbi in čeprav bi promoviranje "humane" pedofilije morda lahko vodilo do manjšega trpljenja tistih otrok, ki so žrtve pedofilije, nihče, ki meni, da je pedofilija nemoralna, hkrati ne misli, da bi se morali zavzemati za "humano" oz. "sočutno" pedofilijo.

Podobno, kdor verjame, da je izkoriščane živali nemoralno, ne bi smel izvajati kampanj za "srečno" oz. "sočutno" izkoriščanje ali promovirati etikete, ki označujejo "meso srečno izkoriščanih živali". Sporočilo bi moralo biti jasno: uporabe živali ne moremo upravičiti, najsibo še tako "humana". Dejstvo je, da bi celo najbolj "humanemu" načinu uporabe živali, ki ga poznamo, rekli mučenje, če bi šlo za ljudi. A nobena, še tako "humana" ali "sočutna" uporaba živali ne more biti upravičena, enako kot ne more biti upravičena nobena, še tako "humana" ali "sočutna" pedofilija.

Vse dokler se zagovorniki živali ne bodo tako odločno uprli promoviranju "srečnega" izkoriščanja živali, kot se vsi upremo promoviranju "srečne" pedofilije, ne bomo imeli resničnega gibanja za pravice živali.  

Če še niste vegan, prosim postanite vegan. Je zelo enostavno, boljše za vaše zdravje in okolje; a najpomembneje - je moralno pravilna odločitev.

Če ste že vegan, potem na miroljuben in ustvarjalen način izobražujte ostale ljudi o veganstvu.


Gary L. Francione
© 2010 Gary L. Francione

Prevod: Leon Kralj


Sorodne teme (kliknite na povezavo):



Ni komentarjev:

Objavite komentar