četrtek, 9. februar 2017

Poziv nasprotnikom lova

Spletni mediji so poročali, da je slovenska vlada sprejela "Odlok o letošnjem odvzemu osebkov vrst rjavega medveda in volka iz narave", v katerem predvideva odstrel desetih volkov in 113 medvedov. Veliko ljudi je izrazilo svoje nestrinjanje z lovom. Društvo za ohranjanje naravne dediščine in Pravno-informacijski center nevladnih organizacij sta zoper ta odlok vložila tožbo na upravno sodišče. 

Če ste med tistimi, ki nasprotujejo lovu, prosim razmislite o sledečem:

Vaše nasprotovanje ubijanju volkov in medvedov je seveda upravičeno. Za to, da ubijemo drugo čuteče bitje, potrebujemo tehten razlog, ki pa ga v tem primeru (kot ugotavljate tudi sami) nimamo. Toda enako ga nimamo v primeru načrtnega ubijanja katerihkoli drugih živali. To, kar nameravajo lovci storiti z volkovi in medvedi, ni nič bolj narobe od tega kar delamo vsem živalim, ki jih uporabljamo za hrano (ali katerekoli druge namene). Tudi za prehranjevanje z živalmi namreč ne moremo podati nobenega tehtnega razloga, saj jih nikomur ni treba jesti za svoje optimalno zdravje (to je uradno stališče vseh največjih prehranskih organizacij in zdravstvenih ustanov na svetu). 

Volk in medved sta precej težja od malega piščanca, čigar telo se prodaja v trgovini za nekaj evrov. Toda iz moralnega vidika imajo še zadnji preživeli volk ali medved na svetu in vsak izmed milijarde piščancev enakovredno težo. Sleherna divja žival ceni svoje življenje enako kot vsak piščanec ceni svoje. In oba cenita svoje življenje enako kot vi cenite vaše. Življenje je ljubo vsem.

Če torej nasprotujete ubijanju volkov in medvedov, a (še) niste vegani, vedite, da ni nobene moralne razlike med živaljo, za katero mislite, da je "posebna" in živaljo, ki jo jeste in s tem naročite njen uboj na daljavo. In nobene razlike ni med mesom in ostalimi živili živalskega izvora (mleko, mlečni izdelki, jajca): VSA vsebujejo trpljenje, VSA vsebujejo smrt in VSA predstavljajo nepravičnost. Razpoznajte moralno vrednost vseh čutečih bitij in postanite vegani. To je edini razumni odgovor na vašo ugotovitev, da živali ne bi smeli ubijati po nepotrebnem. Postati vegan je najmanj kar dolgujemo živalim in je zelo enostavno

Moralna načela ne zavisijo od števila obstoječih osebkov tvoje vrste, od tvoje prikupnosti, telesne teže, inteligence ali česarkoli drugega, kot zgolj in samo od sposobnosti občutenja. Če si bitje, ki je čuteče, to zadostuje, da nisi obravnavan kot potrošno blago, lastnina ali vir za potešitev interesov drugega. 

Leon Kralj

Sorodne teme (kliknite na povezavo):



Ni komentarjev:

Objavite komentar