četrtek, 6. julij 2017

Človeška (ne)razumnost ne pozna meja

27. oktober, 2007 /avtor Gary L. Francione

Ljudje trdimo, da imamo neke "posebne" značilnosti, ki upravičujejo naše izkoriščanje živali. Ena izmed teh domnevnih značilnosti je, da naj bi bili mi razumna bitja, medtem ko one baje niso. Če upoštevamo, da smo ljudje tisti, ki izdelujemo jedrsko orožje in uničujemo edino okolje, ki nudi pogoje za vzdrževanje življenja, vključno našega življenja – če izpostavim le dve človekovi nerazumni početji – potem sklicevanje na razum zveni precej prazno. Toda vsake toliko časa me določeni primeri tega kako zelo čudna vrsta smo, resnično osupnejo. Z vami želim deliti nedavno izkušnjo.

Prodaja zapestnic v podporo boja proti raku dojk in prodaja raka dojk


Po novem nimam druge izbire kot kupovati svojo ekološko zelenjavo v trgovini Whole Foods, kajti naša lokalna trgovinica z zdravo hrano, ki se nahaja dobesedno med dvema Whole Foods trgovinama na isti cesti, je nehala obratovati. Zadnjič sem v Whole Foodsu ravno kupoval ohrovt in artičoke in na blagajni je zaslon opominjal kupce, da je oktober mesec boja proti raku dojk. Kupce so spodbujali k nakupu roza zapestnic, s čimer lahko podprejo raziskave raka dojk oz. "iskanje zdravila". Whole Foods del svojega dohodka od prodaje teh t.i. Pink United proizvodov prispeva za podporo raziskav in osveščenosti glede raka dojk ter sponzorira predavanja na temo zdravja dojk.

To je ista trgovina - veriga trgovin - ki prodaja na tone mesa in mlečnih proizvodov. Seveda, seveda, Whole Foods prodaja meso, mlečne izdelke in jajca "srečno" izkoriščanih živali, kar podpirajo vodilni zagovorniki živali, toda, kot vem, ni nobenih dokazov za to, da živalski proizvodi "srečnih" živali niso povezani z nastankom raka, vključno z rakom dojk, kot tudi mnogimi drugimi boleznimi, ki jih častimo ostale mesece v letu.

Ženska, ki je stala pred menoj v vrsti za blagajno, je imela voziček do vrha napolnjen z mesom in različnimi mlečnimi izdelki, vključno z jogurti znamke Stonyfield, ki nosijo žig odobravanja s strani nikogar drugega kot prvakinje v borbi za živali, Jane Goodall. In kupila je eno izmed roza zapestnic.

Toda mi smo razumna bitja; one (živali) niso.  

Gary L. Francione
© 2007 Gary L. Francione

Prevod: Leon Kralj


****** 
Če še niste vegan, postanite vegan. Veganstvo pomeni nenasilje. V prvi vrsti gre za nenasilje do drugih čutečih bitij, a tudi za nenasilje do Zemlje in do samega sebe.

Sorodne teme (kliknite na povezavo):



Ni komentarjev:

Objavite komentar