nedelja, 3. september 2017

Kratka obrazložitev pomisleka, da je abolicionistično veganstvo single-issue kampanja

17. april, 2010 /avtor Gary L. Francione

Tisti, ki trdi, da je etično veganstvo, kot ga predstavlja abolicionistični pristop, single-issue kampanja [kampanja, ki opozarja na točno določeno obliko izkoriščanja živali; op.p.], ne razume niti abolicionističnega etičnega veganstva niti single-issue kampanj.  

Etično veganstvo je ideja, da živali ne bi smeli jesti, se vanje oblačiti oz. jih uporabljati za človekove namene. Etično veganstvo odraža nazor, da v moralnem smislu ne moremo delati razlik med določenimi oblikami izkoriščanja živali in da moramo odpraviti izkoriščanje živali v celoti (abolicija).    

Etično veganstvo je udejanjanje načela abolicije v posameznikovem življenju in zahteva izogibanje vsem oblikam uporabe oz. konzumiranja živali.

Etično veganstvo razpoznava, da imajo vsa čuteča bitja interes ne le po tem, da ne trpijo, pač pa po nadaljevanju svojega življenja. Zato je ubijanje živali za človekovo uporabo, četudi smo pred tem z živalmi ravnali "humano", že v osnovi nepravično.

Single-issue kampanje se osredotočajo na točno določene uporabe živali oz. na določene živalske vrste. Nekaj primerov: kampanja proti krznu; kampanja proti uporabi divjih živali v cirkusih; kampanja proti uživanju teletine, ki namesto tega spodbuja uživanje govedine ali kampanja proti jajcem baterijske reje v prid jajcem "proste" reje; bojkot države, ker dovoljuje ubijanje določene "priljubljene" vrste živali, npr. volkov. Vse organizacije za pravice/zaščito živali promovirajo single-issue kampanje. Nobena od organizacij ne privzema etičnega veganstva kot svoje osrednje vodilo.

Etični vegan ne podpira nobenega izkoriščanja živali. Zato reči, da je etično veganstvo single-issue kampanja, pomeni ne razumeti bistvo etičnega veganstva ali dejstva, da single-issue kampanje temeljijo na razlikovanju med različnimi oblikami izkoriščanja živali in promoviranju ideje, da so nekatere oblike hujše od drugih in da so posledično ostale oblike izkoriščanja moralno bolj zaželene oz. moralno sprejemljive.

Nekdo lahko seveda uporabi izraz "veganstvo" le v zvezi s prehrano, v smislu, da se za tistega, ki ne uživa nobenih živalskih proizvodov, reče, da je na veganski dieti. Takšna uporaba izraza "vegan" je bolj omejena od stališča, ki sem ga razvil v svoji abolicionistični teoriji. Promoviranje veganske diete je bolj podobno single-issue kampanji kot promoviranje etičnega veganstva in odprave vseh oblik uporabe živali. Toda v praksi je realnost takšna, da če ljudje zavrnejo jedenje vseh živil živalskega izvora, temu sledi zavrnitev številnih drugih oblik uporabe živali. Najbolj razširjena oblika izkoriščanja živali – tista, ki "upravičuje" vse ostale – je uporaba živali za hrano. Če odstraniš to uporabo, odstraniš vse ostale. 

A bodimo jasni: abolicionistično etično veganstvo nasprotuje vsem oblikam uporabljanja živali. Imenovati to single-issue kampanja pomeni bodisi ne vedeti kaj je to etično veganstvo bodisi si ga napačno razlagati.

Gary L. Francione
© 2010 Gary L. Francione
  
Prevod: Leon Kralj


******
Če še niste vegan, postanite vegan. Je zelo enostavno, boljše za vaše zdravje in okolje, a najpomembneje - je moralno pravilna odločitev.

Če ste že vegan, potem izobražujte ostale ljudi o veganstvu kot moralni osnovi. Toda najprej izobrazite sami sebe. Predlagam, da začnete tukaj: http://leonkralj.blogspot.si/2016/04/ali-prvic-slisite-za-izraz.html  

Nikoli ne nasedite nerazumni ideji, da moramo izpostavljati posamične oblike izkoriščanja živali, promovirati "srečno/humano izkoriščanje" ali postopne "majhne korake", da pripravimo ljudi do veganstva. V resnici je ravno obratno: celotna "industrija srečnega izkoriščanja živali" ima en sam cilj – doseči, da ljudje nimajo slabe vesti ob tem ko izkoriščajo živali. 

Sorodne teme (kliknite na povezavo):



Ni komentarjev:

Objavite komentar